Калфин: България дава заявки за превръщането си в енергиен център
Калфин: България дава заявки за превръщането си в енергиен център / снимка: Sofia Photo Agency
България дава заявки за превръщането си в енергиен център, коментира в предаването „Денят” на Дарик радио вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който коментира резултатите от визитата на руския президент Владимир Путин у нас. По думите му, България на практика е успяла да спечели участие в проекти от европейско значение при силната конкуренция на други държави.

Двудневното посещение Путин в у нас приключи с осем двустранни споразумения между Руската федерация и Република България. Три от тях са с ключово значение за страната ни и региона. Това са споразуменията за АЕЦБелене”, газопровода „Южен поток” и нефтопровода „Бургас-Арександруполис”. България ще има 50-процентен дял от дружеството, което ще стопанисва газопровода „Южен поток” на територията на нашата страна.

„С постигнатите споразумения България не само дава заявки, както правеше досега, а действително се превръща, при тяхната реализация, в един от основните центрове на енергетиката в Югоизточна Европа, министърът на външните работи Ивайло Калфин.

„Със споразуменията, които бяха включени между България и Русия, ние на практика успяхме в една доста силна конкуренция на Балканите да привлечем няколко проекта от европейско значение. Няма как да се повиши зависимостта ни от Русия – точно обратното. България заема много важно място в тези проекти, които са от интерес и на Русия и на Европа, разбира се и на България, доколкото действително е важно за нас да участваме в тях”, каза още Калфи.

„Нито петролът, който ще транзитира през "Бургас-Александруполис", нито газът, който ще транзитира през „Южен поток”, в момента имат пряко отношение към консумацията в България. Така че ние използваме географското си положение, именно за да заемем тези стратегически позиции, а не правим икономиката си по-зависима от руски доставки. Преди да се ангажираме с „Южен поток” много внимателно сме анализирали всички възможности и за конкуренция, и за строителство на „Набуко”. Много активно България работи по проекта „Набуко”, увери вицепремиерът Калфин.

Цялото интервю с министър Калфин четете тук.