/ / iStock/Getty Images
Парата в питата за Бъдни вечер символизира златото, което било принесено на Иисуса Христа от мъдреците, разкри ставрофорен иконом Кирил Попов, енорийски свещеник в катедралния храм „Св. Неделя“ в София. 

„Бъдни вечер е последният от 40-дневните Коледни пости. Това е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, но и на преселилите се във вечността наши родственици. На много места у нас вечерята се подрежда не на маса, а на пода върху слама и месали в спомен на Витлеемските ясли, в които се е родил Христос. Трапезата е отрупана само с постни ястия. Изобилието тук се асоциира в съзнанието на българина с бъдещото плодородие от всичко, сложено на трапезата. На нея задължително трябва да има прясно изпечен хляб – боговица, вечерник или коледник със замесена в него пара“, обясни свещеникът в интервю за Агенция "Фокус". 

Той обърна внимание, че традиционните ястия през тази вечер са: сарми (символизират пелените), варен фасул, пълнени чушки, лук, чесън, ябълки, тиквеник, ошав, мед, орехи, вино и др.

Отец Кирил поясни, че в Софийско се приготвя счукан чесън и орехи във вода с олио, оцет и сол.
Агенция "Фокус"