Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски обсъдиха възможностите за по-активно партньорство на България и Република Северна Македония в областта на енергетиката. Това съобщиха от прессекретариата на българския президент.

Държавните глави проведоха среща в София след церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която осигурява реална диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на природен газ за Югоизточна Европа.

Румен Радев и Стево Пендаровски
Президентство, пресцентър

Възможността България да увеличи износа на електроенергия за РСМ през зимния сезон също бе обсъдена по време на срещата.

България е основен износител на електроенергия в региона и президентът Радев открои необходимостта да бъде постигнато решение в съответствие с правилата на европейския енергиен пазар, националното законодателство и при отчитане на интересите на българските граждани и бизнеса.

Темата беше дискутирана по-рано и на тристранна среща между президентите Румен Радев и Стево Пендаровски с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която бяха разглеждани перспективите за оказване на подкрепа за югозападната ни съседка от страна на Европейската комисия.    

Румен Радев и Стево Пендаровски
Президентство, пресцентър

Европейската перспектива на РСМ също бе обсъдена по време на срещата на двамата президенти, като държавният глава Румен Радев апелира за по-бързото осъществяване на предвидените конституционни промени в югозападната ни съседка, което да ускори и процеса на нейната европейска интеграция, допълват от прессекретариата.