Как Здравната каса ще класира болниците
Как Здравната каса ще класира болниците / sxc.hu
Как Здравната каса ще класира болниците
86257
Как Здравната каса ще класира болниците
Как Здравната каса ще класира болниците
  • Как Здравната каса ще класира болниците
  • Как Здравната каса ще класира болниците

Здравната каса ще класира болниците според възможностите им и посещаемостта им през предходната година и по тази класация ще определя точно с какъв брой легла в различните болници да сключва договори. Институцията вече ще може да прави и „внезапни" проверки на болници, когато е получен сигнал за нарушение.

Проверките ще се извършват без предупреждение в момента на оказване на медицинска помощ, съобщиха на семинар, организиран от Kасата в Пловдив.

Здравната каса ще прави „внезапни" проверки на болници

Предвижда се и за първи път да могат да се извършват кръстосани проверки, при които контрольори, които примерно са служители на районната каса в Пловдив, ще проверяват болницата в Шумен. По този начин, според подуправителя на институцията Иванка Кръстева, ще се охраняват по добре средствата, които се разходват.

Занапред болниците ще могат да поддържат неограничен брой легла, но само при една част от тях лечението ще се покрива от касата, обясни Иванка Кръстева, подуправител на здравноосигурителната институция:

"Ще правим класиране в лечебните заведения, съобразно обръщаемостта на пациента по конкретни специалности през предходната година. На този принцип ще класираме лечебните заведения по специалности и ще сключим договор с всяко едно лечебно заведение с толкова легла, колкото му се паднат на базата на това класиране".

Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?

В новите правила, по които здравната каса плаща на болниците от този месец, са регламентирани и нови видове проверки, чрез които тя ще контролира лечебните заведения. Една от тях е внезапната проверка, допълни д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична медицинска и дентална помощ" в институцията:

"Друг нов вид проверка е възможността една районна здравноосигурителна каса да отиде на проверка по заповед на управителя на НЗОК на територията на друга РЗОК, т. нар. "кръстосани проверки". Това е добро решение, според мен, за избягване на субективния фактор".

Промени в националната здравна карта, която ще определи нуждата от лечебни заведения в различните райони в страната, ще могат да се правят само един път годишно, подчертаха още от касата.

От касата информираха още, че 65 на сто от болниците в София вече са подали заявления за сключване на договори по новите правила, които влязоха в сила от началото на месеца. Подадените заявления от страна на общопрактикуващите лекари пък били над 90 процента. От институцията увериха, че предвид тези факти са спокойни за договорния процес през 2016-а година.