/ БГНЕС
Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов организирано не се засякоха при участието си в откриването на Десетия конгрес на КТ "Подкрепа".
 
Държавният глава се включи в началната част на тържеството, заедно с представители на други институции, а премиерът беше разпределен да участва в панела "Приятели и съмишленици на синдиката" и пристигна минути след като Румен Радев си тръгна.
 
Двамата се разминаха и в посланията си към делегатите - премиерът акцентира върху нарастването на производството и доходите у нас, а президентът очерта като предизвикателство загиването на социалната държава и призова за преоткриване на колективното начало.
 
Пред делегатите от конгреса на Подкрепа президентът Румен Радев заяви, че призванието на синдикатите е да защитават правата на работещите, независимо от епохата и социално-икономическия модел, и отбеляза, че в момента профсъюзите преживяват трудни времена. Той илюстрира времената с динамичните промени на трудовия пазар и отчуждаването между хората.

Радев: Иновативността е отражение на националните амбиции за бъдещето
 
"Миналият век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме с нейните достижения. Точно затова е и основното предизвикателство пред нас европейците и българите, пред вас синдикалисти. Да преоткрием силата на колективно-солидарното действие", призова държавният глава.
 
Час по-късно премиерът Бойко Борисов насочи вниманието към напредъка на страната ни във всички сфери, признат от редица европейски институции, и даде за пример завода за окабеляване на автомобили в Димитровград, където има свободни работни места.

Борисов обеща: Догодина 10% ръст на доходите
 
Борисов допълни: "Ние имаме шанса и трябва да бъдем разумни и умни да продължим да повишаваме доходите, ръста на икономиката и инвестициите".
 
В края на миналия месец канадска компания, която имаше три завода за кожени тапицерии у нас, премина към закриване бизнеса си на българска територия, заради лоши финансови резултати и липса на работници.