Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов обеща пред конгреса на КТ „Подкрепа“ заплатите да се вдигнат още поне с десет процента.

„Дошло е време да вдигаме доходите и догодина искаме да вдигнем доходите отново с минимум десет процента. Това ще стане с висок ръст на икономиката и с борба със сивия сектор в нея“, посочи той.
 
Днес решихме как да повишим дохода на медицинските сестри от общинските болници с десет процента на два пъти понеже "моят подарък към КТ "Подкрепа" е финансовият министър, който съм довел тук", каза Борисов.

Премиерът Борисов: Болници в мое управление няма да закрия
 
Осигуряват допълнително пари за общинските и областните болници

„Години наред ние рекламирахме България като място за инвестиции с евтината работна ръка, но това ни изигра много лоша шега, дойде време, в което трябва да се повишават доходите и ние максимално се стараем“, каза премиерът.
 
Борисов посочи добрите икономически показатели на България в последните години, и че ЕК вчера е посочила България като пета по очакван ръст на БВП.

„Няма международна организация, която да не отчита напредъка ни по всички сфери“, допълни той.

Представиха нова система за наблюдение на преноса на горивата у нас
 
За да съберем повече пари в бюджета, се борим със сивия сектор на икономиката, каза Борисов. Още в началото на мандата обявихме, че до края му двойно ще се увеличат учителските заплати и го изпълняваме. Никога не са давани толкова пари в образователната система“, подчерта той.
 
„Има големи разлики в ръста на заплатите - хора, работещи в дигиталната икономика увеличиха доходите си два и три пъти, а на други места те се вдигнаха с пет или десет процента и това е крайно недостатъчно“, каза Борисов.
 
„Тук двата синдиката са много добър коректив на правителството и на работодателите. При мен е имало 15 - 20 срещи на работодатели и синдикати и сме убедени, че за повишаване на доходите трябва по-мощна икономика. Самите работодатели схващат, че ако не вдигат заплатите ще им избягат работниците“, каза премиерът. Затова и кандидатстваме за членство в Еврозоната, допълни Борисов.

С видеонаблюдение държавата ще контролира движението на горивата у нас
 
Тази година БВП мисля, че ще стигне 116 млрд. лева, а преди десет години беше 50 млрд. лева - само така можем да вдигнем заплатите на всички, посочи той. Борисов се обърна към синдикатите да следят дали увеличението на заплатите ще отиде при хората, които работят.
 
Премиерът поздрави почетния председател на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев за рождения му ден и каза, че Тренчев за него винаги и бил символ на демокрацията.
БТА