/ Gulliver/Getty Images
Липса на стиковка между отделните ведомства пречела досега в борбата с корупцията
Видеонаблюдение слага край на контрабандата на горива
100603
Видеонаблюдение слага край на контрабандата на горива
  • Видеонаблюдение слага край на контрабандата на горива
Всеки танкер, лодчица и гемия вече ще бъде заснемана. Това гарантира премиерът Бойко Борисов на работна среща в ГДБОП, където пред ръководството на прокуратурата и МВР, депутати и шефове на служби беше представена нова система за 24-часово наблюдение на преноса на горивата у нас.

Краят на контрабандата до момента не е дошъл заради липсата на стиковка между отделните ведомства, стана ясно от думите на Борисов. По тази причина е изградена нова система в контрабандния център, чрез която представители на всички институции ще следят за злоупотреби.
 
С видеонаблюдение държавата ще контролира движението на горивата у нас

На последното правителствено заседание в сряда премиерът Бойко Борисов се закани да представи новата система за пълно наблюдение на движението на горивата в страната. И днес го направи.
 
„Хубаво е политиците да си мерят приказките - първо да проверяват и после да говорят”, обяви той. „Затова искаме на българските граждани да им покажем от танкер до бензиностанциите какъв е пътят на горивото, как се контролира, как би могло да се излъже държавата и какви мерки сме взели за превенция, уточни Борисов и посочи, че трябва да се дадат препоръки и ако някъде има празнота - да се надгради.
 
„Направихме Контрабандния център, защото се оказа, че както в битката с цигарите, с алкохола, всяка една от институциите работи. Но така се получава, че луфтовете между тях не донасят никакъв резултат”, заяви още министър-председателят.
 
Държавата ще следи онлайн търговията с петрол от танкера до бензиностанцията

Тук се намира цялата информация - агенти, шпиони, масиви, досиета, дела - всичко е на едно място, поясни Борисов.
 
„Сега всеки един таанкер се извежда в центъра, всяка една лодчица, гемия, записва се”, изтъкна премиерът и поясни: „И когато кажеш в Народното събрание 80 танкера, те каним в ГДБОП гледаш два-три дни и виждаш дали има или няма контрабанда”.

Презентацията на новата система беше поверена на говорителят на НАП Росен Бъчваров, който с видеокадри и множество снимки се опита да илюстрира как се извършва въпросният контрол.

И въпреки, че според Борисов до всеки човек трябва да има камера, стана ясно, че системата все още не е напълно готова, тъй като не са инсталирани камери на всички измервателни устройства в данъчните складове. Предстои обаче това да се случи, гарантира шефът на „Митниците” Георги Костов.