/ БГНЕС
Как Цачева коментира битовите условия в специализирания арест?
99837
Как Цачева коментира битовите условия в специализирания арест?
  • Как Цачева коментира битовите условия в специализирания арест?
Има много домове с тоалетни отвън и без течаща вода. Така правосъдният министър Цецка Цачева коментира снимки на килията на отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Всички задържани в ареста временно лица се третират еднакво, няма ВИП арестанти, увери министърът на правосъдието.

След снимките от килията на Иванчева: експерт с коментар за условията в арестите

На помещенията е правен ремонт през 2015 г., а мухълът е заради затвора, който се намира над следствения арест. Арестът бил пренаселен, става ясно от обясненията на Цачева.

"От 2015 г. насам, след промените в законодателството, формалните критерии - наличие на 4 кв.м, пряка светлина, санитарен възел, течаща вода, отопление и т.н., са изпълнени. Друг е въпросът, че всички знаем сградата на Софийския затвор кога е строена и какви са възможностите за ефективен ремонт", заяви Цачева.
 

БГНЕС


Помещенията на арестантите отговарят на критериите - квадратурата е спазена, има светлина и санитарен възел. "Става въпрос за две килии, обособени в една от 16 кв.м, т.е. по критериите там могат да бъдат настанени четири лица. В момента там са настанени три лица, т.е. квадратурата е спазена", заяви министърът.

Има ли двоен стандарт към обвиняемите по случая „Иванчева“?

"Има пряко осветление, има вътрешен санитарен възел, действително във вид, който като се види е стряскащ, но нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата и в двора, в колко български домове все още няма течаща вода, което не означава, че не полагаме максимални средства за подобряване на условията", коментира още Цецка Цачева.

В български домове все още има външни тоалетни и няма течаща вода. Така правосъдният министър Цецка Цачева коментира битовите условия, при които живеят Десислава Иванчева и Биляна Петрова в столичния специализиран арест.

Мая Манолова прати препоръка до Цачева след проверка по жалба на Иванчева в ареста (СНИМКИ)

Десислава Иванчева и Биляна Петрова се намират в следствения арест вече 8 месеца. Междувременно 11 съдии от Апелативен специализиран наказателен съд се оплакаха пред Висшия съдебен съвет от поисканата от Върховния касационен съд проверка по казуса "Иванчева". Според тях проверката представлява институционален натиск и е тенденциозно отношение.