Режимът в арестите в момента е адекватен на този на доживотно осъдения. Това заяви Димитър Бонгалов, директор на Дирекция „Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека” при Омбудсмана  пред NOVA.

„Законът за изпълнение на наказанията е предвидено, че трябва да има комисия за условията в затвора. За съжаление, това не се спазва и обикновено ръководителят на затвора дава заданието. Но режимът в арестите в момента е адекватен на този на доживотно осъдения. Ако сте осъден на строг режим, сте в коридорно заключване през деня и в спалните помещения през нощта. На специалния режим на доживотния затвор е заключен цял ден самостоятелно в спално помещение и има един час излизане навън на открито. Този режим е адекватен на този в арестите в момента”, каза той.

Манолова прати препоръка до Цачева след проверка по жалба на Иванчева в ареста (СНИМКИ)

Бонгалов е бил на инспекция в килията на Десислава Иванчева заради оплакване от нейна страна за теч на фекални води над леглата на обитателите на килията. Реагирано е бързо, но се оказало, че ремонтът е некачествен, което налага повторна проверка. Установено е, че течът не е отстранен. Проблемите, свързани с липсата на преградна стена на санитарния възел, наличието на повече кревати отколкото е капацитетът и мухълът по стените били стари констатации. Въпреки усилията ни, те не са отстранени, отбеляза Бонгалов.

Снимките от килията на Иванчева и Петрова са направени през тази седмица. Бонгалов се съгласи, че условията могат да се нарекат унизителни:”Заради дневната светлина, заради мухъла и заради преградната стена – да, това са унизителни условия към задържаните лица”.

Има ли двоен стандарт към обвиняемите по случая „Иванчева“?

Той обясни, че преградата на санитарния възел трябва да бъде до тавана, за да няма визуална връзка между този, който го ползва и останалите обитатели на помещението.

На 4 декември правосъдният министър Цецка Цачева свиква съвещание с ръководството на Прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и омбудсмана Мая Манолова.
nova.bg