/ БГНЕС
Ден преди крайния срок прокуратурата не е протестирала пускането под домашен арест на бившия кмет на район „Младост” Петко Дюлгеров. Той е един от подсъдимите по делото срещу отстранения кмет на района Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова, обвинени в искане на подкуп в особено големи размери.

Съдът пусна Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест
 
Десислава Иванчева и Биляна Петрова са обвинени за това, че искали от строителния предприемач Александър Ваклин 500 хил. евро, за да придвижат преписката му за строеж в квартала. Според прокуратурата Петко Дюлгеров пък играел ролята на посредник. На 18 октомври Иванчева и Петрова бяха пуснати под домашен арест. Според съда всички необходими служители от община „Младост” вече са разпитани и двете жени не могат да им влияят. Прокуратурата обаче протестира решението още на следващия ден с мотива, че има и други свидетели по делото, на които Иванчева и Петрова могат да влияят, ако излязат на свобода. Така двете жени останаха в ареста докато втората инстанция не потвърди или не отхвърли решението. Това трябва да се случи в рамките на тази седмица на закрито заседание на Апелативния специализиран съд.

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?
 
Седмица след Иванчева и Петрова, на 25-и октомври, под домашен арест бе пуснат и Петко Дюлгеров. За разлика от тях обаче Дюлгеров излезе от ареста още в същия ден, а решението вероятно няма да се гледа на втора инстанция, защото ден преди изтичане на крайния срок прокуратурата не е внесла протест. Пред журналисти днес прокурорът по делото Илиян Рангелов отказа да коментира въпроса. 
 
От защитата на Иванчева и Петрова пък предположиха, че става дума за търговия с процесуални права и Дюлгеров е сключил договорка с прокуратурата срещу определени показания. Според тях, в случай, че втората инстанция остави в ареста Иванчева и Петрова, това ще постави тримата обвиняеми в неравностойно положение.

8 октомври: Делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева започна по същество
 
До момента в хода на делото нито един от свидетелите не потвърди, че Иванчева е искала подкуп или дарение за общината или за себе си, от който и да е строителен предприемач в квартала. Основният свидетел Александър Ваклин заяви, че Иванчева никога не му е искала подкупа лично, а разговорите ставали само чрез Петко Дюлгеров. Ваклин допълни, че нямал начин да провери дали Дюлгеров предава правилно думите му на Иванчева, както и обратно. На миналото съдебно заседание сегашният кмет на района Румен Русев пък се отрече от показанията, които е давал пред прокуратурата и в съдебна зала заяви, че никога не е присъствал на разговор, в който Иванчева да иска дарения за общината или за себе си от някой инвеститор.