Десислава Иванчева Биляна Петрова
Десислава Иванчева Биляна Петрова / БГНЕС, архив
След края на днешното заседание съдът пусна Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест.
 
Основният мотив на съда беше, че двете вече не могат да повлияят на свидетели от община „Младост“, тъй като разпитите им в зала вече са проведени. Иванчева и Петрова обаче ще останат в ареста, докато прокуратурата не обяви дали ще протестира решението.
 
Третият обвиняем по делото Петко Дюлгеров остава за постоянно в ареста. 

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?

По-рано днес административният секретар на район „Младост” отрече да е чувала Десислава Иванчева да е искала подкуп от който и да е строителен предприемач в района. Това стана по време на днешното заседание по делото срещу временно отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева. Тя е обвинена във взимане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижи преписката му за строеж в квартала. Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани показно на 17 април с белязани пари, които според прокуратурата представлявали първия транш от подкупа. Днес в съда секретарката Маргарита Стоянова потвърди, че минути преди ареста е получила обаждане от Иванчева, в което й било наредено да намери преписката на Ваклин и да я придвижи. Стоянова обаче отрече да е чувала за каквото и да е искане на подкуп. На предишното заседание основният свидетел по делото Александър Ваклин пък заяви, че Иванчева никога не му е искала пари лично, а разговорите водел с бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

8 октомври: Делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева започна по същество
 
Над 10 свидетели бяха разпитани на днешното заседание по делото срещу Иванчева. Сред тях беше дългогодишният административен секретар на район „Младост” Маргарита Стоянова. Пред съда тя заяви, че в обедната почивка на 17 април тази година действително получила обаждане, в което Десислава Иванчева ѝ наредила да отиде до кабинета ѝ, да намери преписката за строеж на Александър Ваклин и да я придвижи. Стоянова обаче допълни, че не е чувала за искане на подкуп от който и да е строителен предприемач в района. Тя отрече и Иванчева да е опитвала да ѝ оказва натиск след ареста.

22 август: Внесоха в спецсъда обвинителния акт срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров