След сигнал до Мая Манолова от бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова е била извършена проверка в столичния специализиран арест от екип на Националния превантивен механизъм - дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода. Това съобщиха от институцията на омбудсмана.

ВКС проверява Апелативния спецсъд заради Иванчева и Биляна Петрова

арест условия
Омбудсман, пресцентър

Проверката е установила, че жалбата на задържаните за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух е основателна. Проверяващите на място са установили влажни стени и мокри петна вследствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух.

арест условия
Омбудсман, пресцентър

Иванчева и Петрова остават в ареста засега

Омбудсманът е изпратила препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

арест условия
Омбудсман, пресцентър

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?

арест условия
Омбудсман, пресцентър

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише омбудсманът до правосъдния министър. И още: „Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София“, завършва Манолова.

Повече за препоръката вижте тук

арест условия
Омбудсман, пресцентър


Във връзка с публикуваната препоръка на омбудсмана относно условията в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“ №2 министър Цачева свиква на 4 декември, вторник, в 14.00 ч. съвещание с ръководствата на прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Областна служба „Изпълнение на наказанията“ - София. На срещата ще бъде поканена и Мая Манолова.