Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
В рамките на ден отстраненият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова бяха първо пуснати, а след това върнати в ареста от съда. Днес по обяд Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест двете жени заради влошеното им здравословно и психологично състояние. Съдът постанови, че определението влиза в сила незабавно и Иванчева и Петрова трябваше да бъдат пуснати веднага. Това обаче така и не се случи. Още същия следобед прокуратурата внесе протест, след което Апелативният съд отмени незабавното им освобождаване и ги остави в ареста до произнасянето на втората инстанция по същество.

Иванчева е подсъдима за взимане на подкуп в особено големи размери от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат разрешението му за строеж в квартала,а Петрова е сочена за помагач. Двете жени са под стража от 17 април, когато бяха арестувани при показен 5-часов арест на централен столичен булевард.
 
Съдът реши: Десислава Иванчева се прибира у дома, прокуратурата протестира

Подобно решение Специализираният наказателен съд взе и преди месец. Мотивите на съдия Иво Хинов тогава бяха, че всички свидетели от община „Младост” вече са разпитани в съдебна зала и Десислава Иванчева и Биляна Петрова не могат да им повлияят, ако бъдат пуснати под домашен арест. Съдът обаче постави условие, че решението ще влезе в сила само ако бъде потвърдено от втората инстанция. Тя обаче го отмени заради „риск от бъдещо престъпно поведение” на двете обвиняеми и опасност да повлияят и на останалите свидетели по делото.

За разлика от тогава, днешното решение на съда трябваше да влезе в сила незабавно и Иванчева и Петрова да напуснат ареста веднага. Прокуратурата обаче протестира моментално определението, а от Апелативния специализиран съд обявиха, че отменят незабавното им освобождаване докато втората инстанция не потвърди или не отхвърли пускането под домашен арест. Според адвоката на Иванчева Марин Марковски подобен случай е прецедент.

"Такъв протест е процесуално недопустим, защото прокуратурата може да обжалва мярката за неотклонение, че е домашен арест, но няма право да обжалва незабавното освобождаване. Това отношение на прокуратурата говори за предубеденост. Но любопитното, което не е ставало никога досега, че веднага качиха делото в специализирания съд. Когато миналия път я пуснаха, съдията не постанови незабавно освобождаване и делото го бавиха седем или десет дни, а сега когато я пуснаха, делото излетя нагоре", каза Марковски.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)

Основният мотив на съдия Иво Хинов за днешното пускане на двете жени от ареста беше влошеното им здравословно и психологично състояние. Четирите вещи лица пък потвърдиха разказите на Петрова и Иванчева за лошите условия в ареста, където двете пребивавали в зле осветено, влажно и тясно помещение. Според Иво Хинов това нарушава съществено правото им на защита, а до момента нищо по делото не сочи, че ако втората инстанция отново отмени решението, Петрова и Иванчева ще възпрепятстват по някакъв начин повторното си задържане.  

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?

Третият обвиняем по делото – бившият районен кмет Петко Дюлгеров, бе пуснат под домашен арест още миналия месец. Решението при него влезе в сила незабавно, а прокуратурата го протестира часове преди изтичането на крайния срок. Дюлгеров е на свобода и до днес, като втората инстанция още не е потвърдила или отхвърлила определението на първата.
Иванчева и Петрова са в ареста от 17 април. Оттогава до момента многократните им искания за по-лека мярка за неотклонение винаги бяха оставяни без уважение. През август пък Иванчева бе заведена в столична болница с окови на краката, а от правосъдното министерство тогава заявиха, че такъв бил правилникът за ескортиране на задържани.