Кабил прогнозира проблеми с румънското огнище на птичи грип
Кабил прогнозира проблеми с румънското огнище на птичи грип / netinfo

200 лв. за тон без ДДС ще достигне цената на пшеницата около Нова Година. Това заяви земеделският министър Нихат Кабил в „Седмицата” на Дарик радио. Средната износна цена е 193,59 лв. на тон, като пшеницата е с ниски показатели, добави той.

В момента има 2 870 млн. тона пшеница, 2 600 млн. тона трябват за вътрешния пазар, има и за износ. Така че са неоснователни притесненията, че ще има зърнена криза, каза той.

Първоначалните анализи в село Слънчоглед показаха наличие на птичи грип и наличие на псевдочума по птиците, така наречената Нюкясълска болест, заяви още Кабил. Той допълни, че в последните дни е станало ясно, че огнището на птичия грип е на нископатогенен щам, който не е опасен за хората.

Министърът защити решението си да забрани износа на птичи месо от страната, като подчерта, че то е строго по правилата и по този начин се иска регионализация в забраната за износ на птиче месо. Това означава, че след като сме изпреварили решението на ЕС за спиране на износа на птиче месо от страната, сега имаме възможност да ограничим тези щети само до няколко дни и по-късно износът да се възобнови, като остане само забраната за района на Кърджалийско, обясни Кабил.

По думите му се очаква през есента натиск от страна на румънското огнище на птичи грип, което е доказано, че е от опасния за хората щам H5N1.

Пет площадки са определени са трети екарисаж. Той ще се строи между Пазарджик и София или Перник и Кюстендил.

В момента временното решение за искането от страна на фермерите за по-евтино гориво е, че този част от акциза, която се отстъпва, да бъде във вид на пари и те да го получават от съответните митнически бюра или митнически клонове.

Още по темата в рубрика "Интервю и коментар"