Изтича срокът, даден на гръцките фермери да вдигнат блокадата
Изтича срокът, даден на гръцките фермери да вдигнат блокадата / БГНЕС

В понеделник изтича срокът, поставен от премиера Бойко Борисов и от Асоциацията на превозвачите към гръцките фермери, за падане на блокадата на българо-гръцката граница изтича.

Преди два дни след среща с гръцки фермери на границата, Борисов се закани, че ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до понеделник, ще счита, че това е насочено към България.

Той се закани да не отиде на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на 7 март в Брюксел. "Ще наложа вето - ще отида на границата, за да привлека вниманието на европейските колеги - какви съседи имаме. Не можем да обсъждаме никакви теми, свързани с Гърция, докато са ни блокирали границата. Българите са ни по-мили", заяви тогава министър-председателят.

В събота Борисов се срещна и с българските гранични полицаи и митничари, гръцките фермери и тяхната полиция.

Изтича срокът даден на гръцките фермери да вдигнат блокадата
netinfo

Междувременно и българските превозвачи се заканиха, че ако не дойде краят на блокадата и те ще стартират новата седмица с блокада.

Срокът е най-късно до 9.00 ч. сутринта. Ако не бъде спазен, контраблокадата ще бъде факт, обявиха българските превозвачи. Те уточниха, че блокадата ще засегне единствено товарни автомобили и микробуси, натоварени с гръцка селскостопанска продукция.

Евентуалните мерки ще бъдат прилагани на граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода, Маказа, както и на пунктовете Гюешево, Логодаж и Златарево.

Изтича срокът даден на гръцките фермери да вдигнат блокадата
netinfo

Още в събота министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик, че подкрепя българските превозвачи. Самият той заяви, че със спирането на превозвачите на селскостопанска продукция ще бъдат наказани само тези, които "предизвикват страдание на нас".

Вече са изпратени всички необходими документи към Европейския съюз, включително и към еврокомисаря по транспорта, но все още няма решение, а щетите междувременно са за десетки милиони, заяви още Московски.

Източник: БГНЕС