Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември
Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември
59312
Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември
  • Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември

На 10 декември ще се проведе предварително изслушване на тримата кандидати за главен прокурор, съобщи представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова. По време на заседание на етичната комисия на съвета ще бъде представена информация за нарушения и сигнали, свързани с кандидатите Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Галина Тонева. Въпросите към тримата могат да бъдат изпращани до три дни след изслушването.

По време на предварителното обсъждане тримата кандидати за поста главен прокурор ще дават обяснения във връзка със сигнали срещу тях и ще отговарят на въпроси, свързани с нравствените и моралните си качества. Освен постъпилите сигнали от граждани и неправителствени организации, съдебният съвет ще обърне внимание и на всички сведения за кандидатите, които бяха изнесени през последните седмици в публичното пространство, обясни Соня Найденова (на снимката).

Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември
netinfo

„Тази комисия е ангажирана и с проверка на нравствените и моралните качества на всеки от тримата кандидати в течащата процедура за избор на главен прокурор. Решено е това да бъде на 10 декември, за да може всички сигнали, данни, факти, информации, които до момента са изнесени за всеки от кандидатите, те да могат да бъдат запознати, да могат да дадат своите отговори, да представят документи, ако преценят това за необходимо", допълни тя.

Предвидено е официалното изслушване и гласуване за главен прокурор да е на 20 декември, като засега промяна в правилата по избора няма, обясни Соня Найденова. Тя каза още, че ще постави въпроса етичната комисия към ВСС да се самосезира във връзка с изнесените в медиите притеснителни факти за имотното състояние на новия кандидат за Конституционен съдия Галя Гугушева.