/ МОСВ
На 4 май, Районна прокуратура-Асеновград привлече като обвиняем мъж, за това, че като изпълнителен директор на „Лъки Инвест“ АД, на 21 февруари в землището на Лъки в съучастие, като извършители, с отговорник на хвостохранилище, и управителят на хвостохранилище, е допуснал да се замърси водно течение - водите на река Юговска и река Чепеларска, чрез изтичане на цианиди.

Пуснаха под гаранция арестуваните за замърсяването на реките Юговска и Чая

Първоначално по настоящото досъдебно производство, Районна прокуратура, на 23 февруари, привлече като обвиняеми - отговорник и управител на хвостохранилището, за което бе изнесена информация от прокуратурата.

В хода на продължилото разследване бяха събрани нови факти и обстоятелства за повдигане на обвинение по същото дело и спрямо изпълнителният директор на „Лъки инвест“ АД.

Арестуваха двама, допуснали замърсяването на река Юговска и Чая

Делото е взето под специален надзор на Апелативна прокуратура и Окръжна прокуратура-Пловдив. Спрямо обвиняемия, е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева.

На 26 февруари, спрямо другите двама, е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева, за всеки един от тях, които са били внесени.

20 пъти над нормата цианиди в реките Юговска и Чая (СНИМКИ)

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е „лишаване от свобода“ от една до пет години и глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.