Изписаха от Разложката болница натровените в Банско деца
Изписаха от Разложката болница натровените в Банско деца / снимка: БГНЕС, архив
Изписаха от Разложката болница натровените в Банско деца
58311
Изписаха от Разложката болница натровените в Банско деца
  • Изписаха от Разложката болница натровените в Банско деца

Всички деца, които получиха хранителни натравяния на зелено училище в Банско и бяха настанени в Разложката болница, са изписани от лечебното заведение и състоянието им е стабилно. Това съобщи за Дарик д-р Михаил Бащавелов от областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Добро остава състоянието и на тримата учители, придружавали децата в хотел "Бъндерица". Учениците от столичното 125-то училище бяха настанени в болницата в Разлог в нощта на 3 ноември с оплаквания от болки в корема и повръщане.

В ранния следобед само едно от настанените в разложкото лечебно заведение 38 деца не беше изписано заради стомашно-чревни разстройства, съобщиха за Дарик от Районната здравна инспекция. Към момента обаче всички деца са изписани, каза д-р Бащавелов: „В понеделник или вторник ще има информация от пробите, които сме взели".

Яйца, кайма, пилешки бутчета и пасти са били храните, които малчуганите са консумирали във вечерта преди да получат оплакванията. Според Бащавелов всички продукти са купени ден по-рано и са в срок на годност. Пастите пък били от регистриран сладкарски цех: „Хотелът не е работил до този момент от август. Това му е първото отваряне".

От РЗИ-Благоевград коментираха, че децата най-вероятно са заразени със стафилококова инфекция. Тя е попаднала в храната, отделил се е ендотоксин и това е довело до повръщането и болките в корема.