Изписаха българския студент, лекуван от свински грип
Изписаха българския студент, лекуван от свински грип / Sofia Photo Agency
Изписаха българския студент, лекуван от свински грип
20085
Изписаха българския студент, лекуван от свински грип
  • Изписаха българския студент, лекуван от свински грип

Рано тази сутрин от Инфекциозното отделение на Великотърновската болница е изписан 21-годишният Иван Димитров. Студентът в Пенсилвания е първият българин заразен със свински грип.

Иван Димитров прекара в болницата около седмица. Необичайно ранното изписване на момчето от Павликени е станало по негово настояване, искал е да избегне среща с медиите, съобщи д-р Дамянова - шеф на Инфекциозното отделение: „Родителите му стояха тук от рано сутринта. Той се поизнерви от всичките тези медийни изяви. Затова пуснахме детето по-рано - към 07:45 часа."

По думите й младежът е напълно здрав, отшумели са всички симптоми на грипа, каза още д-р Дамянова: „Като при всеки грип не протича тежко, имали сме по-тежки случаи на грип - от типа А2. Както винаги съм казвала, очаквахме А1, какъвто е този грип, да бъде по-тежък, но сега е краят на епидемията и обикновено случаите стават по-леки. Първите случаи са най-тежки, а те са били в Мексико. Не очаквам да е един случай, сигурно ще има и други в страната, но едва ли тежки".

Междувременно Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Велико Търново съобщи, че осигурява телефонни дежурства в почивните дни - събота (6 юни) и неделя (7 юни). Телефоните са обявени в интернет страницата на РИОКОЗ. От там съобщават, че това се прави във връзка с обявената от СЗО тревога за грипна пандемия и указанията на Министерството на здравеопазването за действия при случаи на поява на нов грипен вирус A (H1N1) при хора.

Вирусът на грипа се предава по въздушно-капков път, най-лесно при кихане и кашляне. Инфекцията със свинския грипен вирус при хора протича като сезонна грипна инфекция със симптоми от страна на горните дихателни пътища (хрема, кашлица, висока температура, главоболие, отпадналост).

Профилактичните мерки са като при всички заразни заболявания, преди всичко спазването на обичайната лична хигиена, често миене на ръцете, както и използване на тоалетни кърпички и дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Необходимо е още да се избягва контакт с болни хора, както и струпването на много хора на едно място, да се покрива носа и устата с кърпа или при кашляне и кихане и да се търси незабавно медицинска помощ при поява на описаните симптоми.

Други новини от Велико Търново