Изненадваща смяна на шефа на архивите, той научава от медиите
Изненадваща смяна на шефа на архивите, той научава от медиите / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов ще бъде сменен на правителственото заседание в сряда, като ще бъде заменен от дългогодишния служител на МВР - Иван Комитски, съобщава mediapoo.bg.

Рокадата ще бъде гласувана на правителственото заседание в сряда под чието разпореждане се намира агенцията.

Мартин Иванов научил за смяната от медиите. Той коментира пред Mediapool, че новината е абсолютна изненада за него, тъй като никой не е говорил с него и не му е даден какъвто и да било знак, че ще бъде сменен.

Той бе назначен на поста през 2011 г. и още с встъпването си се зае с кампания за дигитално възраждане и спасяване на документите в тежко състояние.

Под негово ръководство бяха подготвени няколко тематични сайта. Единият проект бе база данни с имената и данни за всичките 48 000 български военни, загинали в Балканските войни.

За пръв път в интернет бяха качени и документи на Политбюро, както и досиетата от полицейския архив на Тодор Живков, Вълко Червенков, Никола Вапцаров, Гео Милев и други.

Иванов лансира и идея за изграждането на Музей на бившата Държавна сигурност.

За негов приемник на поста е предложен Иван Комитски, който е бивш шеф на дирекция "Информация и архив" в МВР. Завършил е специалност "История" в Софийския университет, специализирал е в областта на новата и най-новата обща история. От 1988 г. работи в МВР и бе шеф на дирекция "Информация и архив", като бе ангажиран с разсекретяването на полицейските архиви. В периода 2008-2009 г. оглавява дирекция в ДАНС, след което е пенсиониран.

На заседанието на кабинета в сряда с друго решение, по предложение на председателя на НСИ и на основание чл. 8, ал. 3, т. 2 от Закона за статистиката, като заместник-председател на НСИ се очаква да бъде освободен Цветан Нанов за допуснати от него груби нарушения на закона. За заместник-председател е определен Сергей Цветарски.

Още една рокада се очаква да бъде направена. Правителството ще предложи на президента да освободи бригаден генерал Данчо Дяков като директор на служба "Военна полиция" от 1 октомври т. г., и да назначи на поста полк. Борислав Сертов. Промяната е продиктувана от предстоящото назначаване на бригаден генерал Дяков на международна длъжност. Полк. Сертов е роден на 9 ноември 1966 г. в Пловдив. Той е
завършил мотострелкови профил във ВНВУ "В. Левски", ВА "Г. С. Раковски" и Националния университет по отбрана на САЩ във Вашингтон. На военна служба е от 1988 г., а в звание полковник - от 2008 г. В момента е заместник-директор на "Военна полиция".