Избраха комисията по досиетата, председател е Евтим Костадинов
Избраха комисията по досиетата, председател е Евтим Костадинов / netinfo
Без участието на „Атака” и ОДС Народното събрание одобри състава на комисията по досиетата. За неин председател беше избран депутатът от левицата Евтим Костадинов.

По време на дебатите в пленарната зала от „Атака” и ОДС заявиха, че няма да участват в гласуването заради недопускането на кандидатите им в комисията. Според тях така се опорочава процесът на отваряне на досиетата, което щяло да бъде избирателно и тенденциозно.

Заместник-председателят на вътрешната комисия в НС Татяна Дончева от левицата посочи, че за кандидата на „Атака” Камен Каменов е натежало обстоятелството, че Каменов беше в челните редици на митинг на партията срещу част от българската преса.

Георги Пинчев, който предложи отхвърления Георги Константинов, изрази недоумението си, че начело на комисията се допуска милиционер, а отново се репресират репресираните.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни, че тъмносините имат съображения за състава на комисията, но не и за нейната същност, защото по думите му е неразумно да се погребва нещо толкова дългоочаквано.

Тъмносините се въздържаха при гласуването на кандидатите на мнозинството в деветчленната комисия по досиетата, а „Атака” и ОДС напуснаха залата. Така мнозинството избра Евтим Костадинов за председател, Орхан Исмаил – кандидатът на ДПС – за негов заместник, а жълтият претендент Румен Борисов – за секретар.