Иван Костов: Турският посланик трябва да бъде обявен за персона нон грата
Иван Костов: Турският посланик трябва да бъде обявен за персона нон грата / БГНЕС, архив

"Радикалният ислям е критично опасен за европейската цивилизация". Това заяви Иван Костов пред бТВ.

Според него българските министерства и служби, които отговарят за сигурността трябва да ревизират своите оценки за рисковете от политиката на неосманизирана Турция:

"Защото сегашното ни либерално отношение превръща България в беззащитна страна срещу това, което Турция си позволява да прави в нашата страна. Това, което си позволява ДПС - да използва религията за политически цели, е абсолютно недопустимо. Това не го прави дори Ердоган в Турция. Но тук в България религията е изцяло подчинена, тя е вкарана и във вътрешно-партийния конфликт. Става въпрос за злоупотреба с исляма".

Журналист: Доган е идеологът на турцизацията

Костов е на мнение, че е необходимо е да се направят промени в Закона за политическите партии:

"В него трябва да се гарантира, че българските политически партии няма да защитават групови и малцинствени права по начин, който ги противопоставя и изолира в страната. Трябва да гарантира, че те няма да се опитват да представляват религиозна общност. Защото те това казват - на пресконференцията на Местан - „Моят народ - мюсюлманите в България". Не може една партия да претендира да представлява религиозна общност. Трябва да се гарантира, че те няма да се намесват в правилата на религиозните вероизповедания и накрая да се гарантира, че няма да въздействат за промяна на религиозното съзнание на малцинствата - това което прави ДПС с българските роми. Това е абсолютно нужно, за да се спре разрастването на политическия ислямизъм в нашата страна".

С "греховете си" Местан искал да върне ДПС във властта "през парадния вход"

Костов коментира още, че външно министерство трябва да "постави на мястото му турското посолство и турските консули, така както навремето ние го направихме":

"Изгонихме тези, които участват в политически мероприятия на определена партия без разрешението на МВнР. Турският посланик трябва да бъде обявен за персона нон грата, след като е навлязъл толкова навътре в българския вътрешнополитически живот. Не може Турция да се намесва толкова сериозно във вътрешния политически живот, защото това е опасно".

Има точно определени членове на Виенската конвенция за дипломатическата служба - те трябва да бъдат предупредени и те трябва да спрат да се намесват във вътрешния живот на страната, заяви Иван Костов.