Бившият лидер на ДПС Лютви Местан остава в политиката и парламента, защото „може да бъде изключен от партията, но не и от идеите си".

Той наруши мълчанието си, след като в навечерието на Коледа, в отсъствието му, беше свален от всички постове в Движението. Местан определи случилото се като "ритуално политически екзекутиран" и беше категоричен, че преди това е съгласувал действията си с Ахмед Доган, но не и декларацията за сваления руски самолет.

ДПС изключи Лютви Местан от партията (СНИМКИ)

Местан днес подаде ръка към десните, намеси в случилото се премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев и издаде присъда - ДПС може да има за лидер само Ахмед Доган.

С "греховете си" Местан искал да върне ДПС във властта "през парадния вход"
netinfo

В навечерието на Коледа от ДПС официално разпространиха речта на почетния лидер на Движението Ахмед Доган, в която той остро критикува Лютви Местан заради декларацията за сваления руски самолет. Впоследствие тя беше посочена като основна причина за отстраняването на Местан. Днес той обясни, че с нея се е опитал да „върне ДПС през парадния вход във властта - да се върне избирателят, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и сега са на власт":

"Без да съм наивник, съм играл ролята на наивен. Романтичен сапьор, който се стремеше да разминирва опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина".

С "греховете си" Местан искал да върне ДПС във властта "през парадния вход"
netinfo

Местан се върна и в спомените си, дни след речта на Доган. Отказвайки да навлиза в подробности, намекна, че е получил съобщение от Делян Пеевски:

Ахмед Доган лично предложил новото ръководство на ДПС

"Трябваше да призная за грешка декларацията и да се оттегля доброволно. Естествено, че отказах. Имах предварително уговорена среща в резиденцията на посланика на Турция в 20:30 часа. В 19:26, с изтичане на срока за оставката ми, на мен ми се съобщава, че охраната ми е свалена изцяло. Отварям външната врата да проверя дали това е вярно и виждам, че охраняващият полицай си събира багажа и казва, че му е разпоредено да си тръгнат. Попитах президента Плевнелиев - той не знаеше".

Той изброи и "смъртните грехове", с които е предизвикал гнева на почетния председател на движението Ахмед Доган. Сред тях Местан отбеляза проекта "Южен поток", кафето с Борисов в Кърджали, декларацията за сваления руски самолет.

Местан: Решението за оставката ми е факт, не приемам начина, по който се взе

Притеснен за сигурността си, Местан поискал от турското посолство кола и след това прекарал в него няколко часа, за да се погрижи за семейството си. След това в спомените на Местан за срещите му с Ердоган и Давутоглу, се намеси и премиерът Бойко Борисов:

"Миналата година, преди да се срещна в Турция с г-н Давутоглу, поисках среща с г-н Борисов. Казах му, че имам покана за среща от турския му колега и го попитах дали има съображения, които да имам предвид. След като се върнах в България, първата ми работа беше да се кача при Борисов и да му докладвам за срещата".

Стъпвайки на случилото се, Местан заключи, че Движението не може да има друг лидер, освен Ахмед Доган:

"Аз бях посочен за лидер, нямам самочувствието, че съм избран за лидер. И посочилият реши, че с тази пионка е дотук и е време за отстраняването й".

С "греховете си" Местан искал да върне ДПС във властта "през парадния вход"
netinfo

Бившият лидер на ДПС допълни, че не се сърди на доскорошните си колеги от движенито и отдавна им е простил.

Снимки: БГНЕС