Ахмед Доган лично предложил новото ръководство на ДПС
Ахмед Доган лично предложил новото ръководство на ДПС / снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган лично предложил тримата съпредседатели, които временно поемат ръководството на партията и парламентарната група, съобщава "Стандарт", позовавайки се на участвали в заседанието на ЦС на партията.

Мотивите му били, че по този начин отново ще се върне колективното начало при вземане на решенията.

Кой поема управлението на ДПС?

Първоначалното му предложение било в триото съпредседатели да влезе Тунчер Кърджалиев - зам.-шеф на ПГ на ДПС. Кърджалиев обаче си направи самоотвод, а аргумента, че има професионални ангажименти към лечебно заведение в родния си град и ще му е трудно да ги съвместява в новата си роля. Зам.-председателите на партията се събрали на 5-минутно съвещание, докато Доган останал при активистите, и след това излезли с нова номинация - на Четин Казак.

Самокритични думи произнесла зам.-председателката на ПГ на ДПС Ферихан Ахмедова. "Ситуацията е неприятна, съжалявам, че стигнахме дотук. Всеки от нас носи отговорност за това. Трябваше да реагираме навреме, когато виждаме нередности", казала тя.

"И действително, че понякога мълчахме, защото все пак председателят на партията предлага нещо", коментира пред изданието активист на движението. В този дух се изказал и бившият депутат Юнал Лютфи.

Членовете на Централния съвет били категорични, че вече всичко ще е различно. "Ще преминем през катарзис и ще излезем по-силни и единни", коментираха участници в заседанието.

Депутати предположиха, че Лютви Местан трябва да седне на задните редове - до изключените от него от партията и ПГ Муса Палев и Гюнай Хюсменов, Ана Баракова и Велизар Енчев. "Той трябва да си дава сметка, че, ако се появи в зала, ще го освиркаме. Той се превръща в антигерой, символ на отрицанието", предупредиха бившите му вече съпартийци.

Доган даде заявка за по-активна роля в политиката

Пред актива на ДПС  Доган отново повторил, че повече няма да бъде пасивен наблюдател на процесите в партията. И призовал всички, които искат да говорят за конкретни и злободневни проблеми, да се обръщат към него. Вратите ми са отворени за всеки един от вас, казал почетният председател. Той признал своята грешка, че дал твърде голяма независимост на Лютви Местан. Той направил уговорката, че не смята да се връща в активната политика.

Доган призовал още, че на партията й е необходимо да залага и налага на млади лица и това ще е знак за обновление. В слово пред актива той отново подчертал, че не е доволен от резултатите на местния вот.

Местан: Евроатлантизмът е висша ценност, а не предателство

Решението на ДПС за изключване на Лютви Местан е взето с пълно единодушие, твърдят присъствали на заседанието на Централния съвет. Неговите членове са 166, но са присъствали 142-ма, които подкрепили предложението за отстраняването му. 

На другите петима депутати, които застанаха до вече бившия председател Местан, който днес говори в Кърджали, е дадена възможност да поправят грешката си. Тяхното поведение ще бъде разглеждано допълнително след новогодишните празници. От сбирката отсъствала депутатът Мариана Георгиева, но не станали ясни причините за това. Присъствали 30 от 35-те депутати на движението.