/ БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев проведе видеоконферентна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на тема „Бъдещото функциониране на Европейската прокуратура и българският принос за дейността й“

Проверяват 14 от най-големите приватизационни сделки, от тях и за „Кремиковци“ (ВИДЕО)

В срещата участваха и зам.-главните прокурори г-жа Красимира Филипова и г-жа Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във ВКП с предмет противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел „Международен“  във ВКП - г-н Цветомир Йосифов. 

Срещата е организирана по молба на г-жа Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на България за изграждането и структурирането на Европейската прокуратура.

Гешев: Цветан Василев и Васил Божков имат общ интерес - да има слаба държава и прокуратура

Гешев изрази подкрепата на българската прокуратура за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз“, като подчерта и необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура с оглед нейното ефективно функциониране.

„След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й“, подчерта Гешев.

Гешев: За изминалата година има най-много три неразкрити убийства

По време на срещата се обсъди необходимият брой европейски делегирани прокурори в България. Обвинител №1 сподели опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в България е недостатъчен. Той заяви, че ще окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.

На въпрос от страна на г-жа Лаура Кьовеши за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура,  главния прокурор уточни, че решение ще вземе законодателят, но най-удачен е вариантът разследването да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.

Главният прокурор връчи награди за разкриване и разследване на дела с висок обществен интерес (СНИМКИ)

Главният прокурор на България изрази подкрепата си за усилията на г-жа Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс.