Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Резултатите ще бъдат готови до 2-3 седмици
Получен е докладът на ДАНС за 14 за най-големите като актив приватизационни сделки, като се започне с „Кремиковци“, и в момента се прави анализ върху него. Резултатите ще бъдат готови до 2-3 седмици. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в град Пещера, където е заедно с главния секретар на МВР във връзка с борбата с битовата престъпност.

Акции срещу битовата престъпност в 24 населени места, 10 са задържаните в Пещера

В момента е разпределен на наблюдаващи прокурори от Върховната касационна прокуратура. Те извършват проверка дали има данни или доказателства за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове дали са водени досъдебни производства, има ли осъдени или оправдани лица, за да се направи наказателноправна анализ и да се прецени дали ще се предяви наказателна отговорност. По думите на Гешев втората линия на проверка е от направлението „Граждански и съдебен надзор“ от Върховната касационна прокуратура. Той припомни, че за нищожните сделки няма давност.

Главният прокурор допълни, че засега се касае само за 14 от над 7 000 приватизационни сделки, без да се брои "общинската приватизация". Предстои да се създаде необходимата организация за по-мащабни проверки. Гешев отбеляза, че над 90% от българите са били ограбени по времето на приватизацията. Той даде пример как една и съща история може да се чуе в различни населени места - как заводът е продаден без пари, и този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората, е нарязан на скрап или затворен. "Тази страница трябва да бъде затворена, защото българските граждани заслужават справедливост", отбеляза главният прокурор.

ДАНС предава в петък в прокуратурата резултата от проверката на първите 14 приватизационни сделки

Главният прокурор Иван Гешев коментира и казуса с укриващия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков.

"Васил Божков може да избере защитната си стратегия и да говори каквото поиска. Кой е Божков? Поредният обвинаем от редица олигарси, както вие ги наричете, които се укриват от правосъдието." И уточни, че връщането му в страната не зависи от българските институции и държавното обвинение.

"Прокуратурата си е свършила работата, като е подала е съответните документи. Резултът зависи от ОАЕ. В държави извън ЕС решението е политическо на съответната държава", заяви той.