"Цветан Василев и Божков имат едни и същи интереси. Те имат интерес да има слаба държава и прокуратура". Това каза главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в Ябланица с главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с провеждащата се акция срещу битовата престъпност. 

Главният прокурор каза още, че укриващия се в ОАЕ Васил Божков е изпратил сигнал до него. Отделно от това е постъпил и сигнал от издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени на компетентни прокурори. "Задължението на прокуратурата е ясно - да проверява доказателствата, както в подкрепа на обвинението, така и доказателства в полза на обвиняемите. Сигурен съм, че ще бъде проверено всичко - дали са комикси, рисунки или сигнали, няма значение", заяви Гешев. 

 "Не е нормалният начин за подаване на информация по Фейсбук. Всеки преценява по какъв начин да защитава защитната си стратегия. Така както други подсъдими обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, г-н Донев и г-н Цветан Василев преценяват кога и как да защитават медийно г-н Божков", каза още той. 

"Конкретните преценки по конкретните казуси са от наблюдаващия прокурор. Така, както даден съдия решава дали да намали присъдата с 8 години на убиец", заяви още Гешев в отговор на питане трябва ли да се проверява античната колекция на задържаните русенски бизнесмени братя Бобокови. Гешев бе категоричен, че всички решения, които се взимат, ще са на база на обективен анализ на доказателствата събрани в рамките на досъдебното производство.

Гешев потвърди, че осъденият за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман е поискал чрез защитата си възобновяване на делото срещу него. Дали обаче делото ще бъде възобновено, ще се преценява от компетентен прокурор.

"Това е поредната рутинна специализирана полицейска акция, която провеждаме по линия, което е приоритет за нас – борба с битовата престъпност. Целта ни е до края на годината нивата на битовата престъпност да са чувствително по-ниски", каза още Гешев по повод провеждащата се акция в Ябланица. 

„Целта ни е постижима. Телефонните измами в края на миналата годна намалихме нивата от януари до сега – юни. За миналата година намалението е между 40 и 50%. Целта ни е хората да живеят по-спокойно и по сигурно. Нашето присъствие с главния секретар  на МВР Ивайло Иванов е да покажем на хората, че можем да подобрим положението им”, каза още главният прокурор. 

"Хората, които цял живот са работили и са си внасяли данъците, не заслужават да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си и да живеят в страх", категоричен беше Иван Гешев.