Истински зимен пристъп: Ще натрупа ли бял пухкав сняг?
99794
Истински зимен пристъп: Ще натрупа ли бял пухкав сняг?
  • Истински зимен пристъп: Ще натрупа ли бял пухкав сняг?
В сряда се очаква да завали първият истински сняг за тази година. Това показват средносрочните модели на времето, представени в "Дарик кафе" тази сутрин. Сняг ще завали първо в Северна България, Предбалкана и планините, а в четвъртък валежите ще продължат и на юг от Стара Планина и в Странджа.

време прогноза
НИМХ-БАН

Средиземноморски циклон, чийто център ще се придвижва в сряда през Северна Гърция, ще донесе към страната ни арктически въздух от районите на Украйна и Русия, а след циклона се движи мощен антициклон, който допълнително ще изстуди атмосферата над страната в четвъртък и петък.
 
Положителни температури във вторник, после - студ

Във вторник валежите ще се усилват в следобедните часове и ще са първоначално от дъжд, на места в южните райони са възможни дори и гръмотевици, като през нощта срещу сряда дъждът бързо ще премине в сняг над Северна България и там ще започне да се образува снежна покривка.

Североизточният вятър значително ще се усили в сряда и тогава на места се очакват снежни виелици и навявания. Възможно е да има затруднения в транспорта. Късно в сряда и в нощта срещу четвъртък и над Южна България валежите ще преминат в сняг.

ThinkStock/Getty Images


В четвъртък и петък ще е типична зима над цялата страна. Дневните температури ще са под нулата, а в Северна България дори до минус 5 - минус 8 градуса. В южните райони ще са около минус 1 - минус 3 градуса. В петък сутринта температури ще са дори до под минус 10 градуса.
 
Последен шанс: 10 идеи за дестинации през ноември (СНИМКИ)

Най-тежка ще е метеорологичната обстановка в нощта срещу четвъртък и отчасти през деня. После валежите бързо ще отслабват, най-късно над югоизточните райони.

ThinkStock/Getty Images


На места северно от Стара Планина снежната покривка ще достигне и надхвърли 8-10 см, показват още анализираните синоптични модели. Най-сериозни се очаква да са валежите над централните и североизточни райони на Дунавската равнина, а в четвъртък - над Странджа и в районите на Южното Черноморие.
 
От събота дневните температури, особено в южните райони, ще започнат да се повишават и отново ще прехвърлят нулата, като ще достигнат дори до между 4-8 градуса. В неделя вече и в Северна България ще започне да се затопля.