Ислямски емисари от Йордания са чели молитви в джамията в Света Петка
Ислямски емисари от Йордания са чели молитви в джамията в Света Петка / netinfo
Деветима ислямски емисари от Йордания, с английски паспорти, са изнасяли молитви 35 дни във велинградското село Света Петка по време на Рамазана, съобщиха за Дарик местни жители.

Неофициално информацията бе потвърдена и от източници от специалните служби към МВР, а по-късно пресцентърът на вътрешното министерство отказа официална информация.

Ходжата на Света Петка Мехмет Сюлейман първо отрече, а после призна пред Дарик, че арабите са преспали няколко дни в джамията и са чели молитви пред местното население. Според него това е било съгласувано с Главно мюфтийство, а йорданците били регистрирани в полицията.

По информация от осведомени източници арабите, посетили Света Петка, са членове на една от най-радикалните секти – уахабитите, за чийто ръководител е сочен бившият софийски мюфтия, родом от Аврамово, Али Хайрадин. Преди дни той бе уличен в създаването и поддържането на ислямистки радикални сайтове. В Света Петка го познават добре, защото той е посещавал някои петъчни молитви в селската джамия. Запознати са и с ислямските сайтове, за които той се разследва, твърди кметът не Света Петка Мусам Мандраджиев.

Ислямските радикални течения най-често проповядват създаване на автономна област на турци, помаци и роми, изповядващи една и съща религия, със собствена управленска структура. Най-атакувани от проповедници на радикални идеи са помашките села Сърница, Света Петка, Аврамово и градовете Велинград и Пазарджик.

Преди година Пазарджишкият окръжен съд даде условна присъда на двама роми, проповядващи халифат в молитвени домове в ромския квартал в Пазарджик.