Искат вето върху Закона за архитектурните паметници
Искат вето върху Закона за архитектурните паметници / Sofia Photo Agency

Деветима народни представители са изпратили писмо до президента, в което искат да се наложи вето върху Закона за архитектурните паметници. Писмото е изпратено вчера, а срокът за отговор е две седмици. Това каза в Стара Загора депутатът от Движение “Напред” Бойко Ватев.

 

Писмото е подкрепено от представител на БСП и депутати от Движение “Напред”. Според Бойко Ватев законът лобира за чужди интереси и унищожава колекционерството в България: “Под предлог за борба с иманярството, всъщност законът прави така, че да не се появят на светло колекциите на българските събирачи. По този начин ще се насочи износът на антични предмети в чужбина”.

 

Под натиска на ДПС има клауза в закона, според която “Джамиите и религиозните храмове, които са паметници на културата и са от национално значение, но са единствените за населеното място, ще могат да се ползват от религиозните общности”, каза още Бойко Ватев.

 

Според него по-голямата част от осигурените средства от областния управител на Стара Загора Мария Нейкова за реставрирането на джамията ще отидат за изграждането на ново минаре.

 

Други новини от Стара Загора