Искат нови присъди за главните обвиняеми по делото „Индиго”
Искат нови присъди за главните обвиняеми по делото „Индиго” / netinfo

Софийският апелативен съд издаде нови присъди по делото за трагично загиналите на входа на столичната дискотека "Индиго" седем деца през 2001 година. Основните обвиняеми по делото са собственикът на заведението Ангел Николов и бившият председател на тогавашния Комитет за младежта, физическото възпитание и спорта Цвятко Барчовски.

Инцидентът в дискотека „Индиго” беше преди шест години – по време на концерт на известните рапъри Колумбиеца и М`глата седем бяха затиснати и по-късно починаха.

На 17 ноември 2006 година съдебният състав реши, че само двама от шестимата подсъдими са виновни по случая. Управителят на дискотеката Ангел Николов бе осъден да плати 3000 лева глоба и получи граждански иск в размер на 30 000 лева. Председателят на Комитета за младежта, спорта и физическото възпитание Цвятко Барчовски бе осъден на три години изпитателен срок лишаване от свобода и глоба от 1500 лева. По време на заседанието прокуратурата поиска ефективна присъда, която включва две години затвор за Барчковски и 5000 лева глоба за Николов.

Прокуратурата обвини охранителите Анри Силаги и Георги Василев и неспазване на работния дълг. Зашитата на обвиняемите се обедини около общото мнение, че обвинителният акт е неясен и в него не се споменава с точност в какво са обвинени подсъдимите.

След като изслуша защитата, съдът излезе със следната присъда: Охранителните Анри Силаги и Георги Василев трябва да платят административна глоба от 800 лева за бездействие и непредпазливост. Паричната санкция на Ангел Николов бе намалена от 3000 на 1000 лева. Тримата подсъдими заедно трябва да платят граждански иск на стойност 50 000 лева на родителите на Мариана Томова.

Присъдата на Барчковски от две години условно лишаване от свобода остава непроменена. Ето как той коментира решението на съда: „Ако трябва да очаквам справедливо решение на съда, то трябва да бъде такова каквото аз искам. Но аз съм в неизвестността. С документите и действията, които съм извършил, смятам, че съм абсолютно невинен и че съм действал – първо, целесъобразно; и второ – законосъобразно”.

Барчовски може да обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.