/ БТА
Много жалко ще бъде, ако големите приказки за сериозни реформи в съдебната система, започнат и свършат само с отстраняването на главния прокурор. Това каза в Плевен тази вечер вицепрезидентът Илияна Йотова, която е патрон на честванията в града по повод 90 години от рождението на акад. Светлин Русев. 

Тя подчерта, че е била свидетел в предишни години, когато под давление на европейски институции, най-вече на съветите на Венецианската комисия, на Европейската комисия, са направени други промени в нашата Конституция. 

"Сега се говори за цялостна реформа на Конституцията. Нека да видим поне един цялостен проект, за да можем да го коментираме. Иначе на приказки има като че ли едно надпреварване кой ще предложи още по-гръмко - от това да липсва въобще институцията на главния прокурор, до това да няма служебен кабинет. Нека да видим кой какъв проект ще внесе и как ще успее да го защити", посочи Йотова.

По отношение на това как президентът ще подходи към изготвяне на указа за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на България, Илияна Йотова коментира, че той ще се запознае внимателно с аргументите на Висшия съдебен съвет, ще спази всяка буква на закона и текстовете на Конституцията и ще вземе своето решение. 

Областните управители, които вчера подадоха оставки вицепрезидентът определи като "изключително достойни хора, които постъпиха много достойно". 

"Ние сме наясно, че списъците са готови и приказките за саботаж, за някакви завери, не правят чест на тези, които ги тиражират. Иначе, както виждате с днешна дата, правителството започна своята работа така, както му беше предписано в онзи запис", каза още Илияна Йотова.
Елена Кюркчиева/БТА