/ Георги Димитров
"Обсъждането за закриването на специализираното правосъдие не е прибързан дебат. Този проект беше дълго обсъден в обществото. За да имаме ефективна борба с корупцията, ни трябва реформа в прокуратурата. Затова в момента в Министерството на правосъдието се работи по законопроект, който да създаде гаранция за ефективно разследване и търсене на отговорност тогава, когато главният прокурор е извършил престъпление". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 

"Аз поставям въпрос къде са разследванията, къде са обвиненията?. Нима 5 години не стигнаха за това? Борбата с корупцията не е само в това кой е компетентния съд и прокуратура да разследва корупцията. Чухме основателни притеснения какво ще се случи с висящите дела, чиито доказателства са десетки томове. Софийският градски съд и Апелативният съд ще бъдат правоприемници на Специализирания съд и Специализирания апелативен съд, т.е. сградата ще се запази и делата ще се гледат там", обясни тя.

По думите ѝ магистратите ще бъдат максимално плавно преназначени.

"Работата на Министерството на правосъдието последните месеци показва, че ние чуваме аргументите, обсъждаме ги и имаме готовност да се съобразим изцяло", допълни Йорданова.