/ Dariknews.bg
В дните преди Никулден инспектори от клона на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Монтана са направили няколко успешни акции срещу бракониерите на риба в различни водоеми в областта, съобщиха от Агенцията, предава БТА.

В навечерието на Никулден: 60 кг риба от бракониери за Социалния патронаж

През нощта на 3 декември по сигнал е направена проверка на общински язовир край село Долно Церовене в община Якимово, където са открити 500 метра хрилни мрежи на бракониери.

Те са извадени от водата и са конфискувани в полза на държавата, а намерената в тях риба от вида шаран е пусната обратно в язовира. При якция в язовир "Огоста" край Монтана преди няколко дни бяха извадени други мрежи на бракониер, който беше установен, но избяга с лодка във вътрешността на водоема. Нощните проверки на язовири в региона продължават постоянно, обявиха от ИАРА в Монтана.

При нощна акция в язовир "Огоста" са иззети мрежи на бракониер, той е избягал с лодка

В индустриалната зона в Монтана е открит мъж вчера, който продавал риба с неустановен произход. Тя е конфискувана, а на нарушителя е съставен акт, съобщиха още от клона на ИАРА в Монтана.

Хванаха бракониер с мрежи и 185 килограма риба

От агенцията в Монтана обявиха, че се прави всичко възможно да се прекрати практиката да се продава риба на открито в кварталите на градовете, тъй като в повечето случаи тя е с неясен произход, застояла е и е опасна за здравето на хората.
БТА