/ iStock/Getty Images
Предвид активизирането на летния сезон Инспекцията по труда стартира традиционната си инспекционна кампания в морските курорти чрез подсилване на екипите с командировани служители от други области, съобщиха от инспекцията по труда. Засилен контрол в тях се осъществява от 01.06.2020 г., но дирекциите, на чиито територии има курортни комплекси, до момента извършваха проверките със собствени сили. Акцент в контрола, свързан със сезонната заетост, традиционно е спазване на разпоредбите по осъществяването на трудовите правоотношения – законосъобразното им възникване, заплащането на труда, спазване на разпоредбите за работното време и почивките.

От инспекцията по труда напомнят на работещите, че не могат да бъдат допускани до работата им без трудов договор

За месеците юни-юли са извършени 275 бр. проверки в курортите, като 99 бр. от тях са в почивните дни. Работещите в проверените предприятия са 4556 лица. Установените нарушения са общо 1247 бр. По отношение на нарушенията, свързани с изпълнение на трудовите правоотношения, най-много са по работното време – 134 бр. и по заплащането на труда – 128 бр. Случаите на работа без трудов договор са 21 бр. По отношение на безопасността на труда най-често установяваното нарушение е свързано с липсата на задължителните инструктажи - 201 бр.

Контролните органи на Агенцията напомнят, че в условията на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, работещите имат още по-голяма нужда от социална сигурност, а работодателите – от качествен и лоялен персонал, осигуряването на който е пряко свързан с коректното отношение към наетите и спазване на правата им. Следва да се има предвид също, че едно от задължителните условия бизнесът да се възползва от осигурената от държавата подкрепа, е да работи на светло и да е коректен към бюджета и своите работници и служители.