Инициативен комитет даде старт на партия Помак
Инициативен комитет даде старт на партия Помак / netinfo

С декларация, подписана от 50 души в Пловдив, се направи първата стъпка за учредяването на политическа партия "Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура" (ПОМАК).

"Създаваме политическата партия, вярвайки в единението на българския народ, събира ни общата визия за свободна и благоденстваща България. Нашата върховна цел е осигуряването на достоен живот на всички български граждани, което можем да постигнем чрез обединение и възприемане на основните демократични и морални ценности - свобода на личността, справедливост, почтеност и взаимно уважение", се казва в документа, цитиран от БТА.

Под декларацията положиха подписите си представители на общините от Родопите - Смолян, Гоце Делчев, Златоград и от Северозападна България, сред които на власи-рудари.
По-голямата част от присъстващите се определиха като помаци, които обаче се разделиха по отношение на родословието си.

Една част заявиха, че са от арабско-персийски произход, други че са тракийци-мюсюлмани, но всички бяха единни по отношение на това, че "през 1912 година насилствено им е налагано да приемат християнската вяра".

Според Кадри Уланов от с. Рибново помашкият етнос се различава много както от българския, така и от турския. Той допълни, че нямат нищо общо с българската християнска култура и са отделен народ.

В Изпълнителния комитет се включи и Мехмед Дорсунски - автор на книгата "История на помаците", според който "до 1912 година помаците са използвали писмено и говоримо арабски, персийски и османски език".