/ БГНЕС
Във връзка със сериозния интензитет на урагана Иън на територията на американския щат Флорида, работната група „Избори“ на Външното ни министерство, която координира провеждането на изборите за народни представители на 2 октомври т.г. в чужбина, изразява опасения, че в някои от секциите на полуостров Флорида могат да възникнат трудности при организацията и провеждането на гласуването.

Ситуацията с последиците от урагана, както и с неговата меняща се траектория, остава несигурна. По последни данни ураганът Иън е набрал нова сила и се насочва към щатите Джорджия, Южна и Северна Каролина.

По този повод са проведени разговори с представители на българските общности по места.

Към момента се очертава следната ситуация за градовете във Флорида, където има образувани избирателни секции:

Най-сериозни са щетите, нанесени в Нейпълс. На този етап местните и федерални власти все още провеждат спасителни операции и оценяват пораженията. Има наложена забрана за излизане от домовете, докато действат спасителните екипи. На много места все още липсва електричество, на други вода и телекомуникации. Летището Форт Майерс е затворено поради наводнения, разрушена е летищната инфраструктура и са повредени пътища. Планира се летището да възобнови дейността си на 7 октомври 2022 г. Хотелът, в който е договорено провеждането на изборите, е с възстановено електроснабдяване, но няма вода и интернет. Самият хотел е населен приоритетно със спасителни екипи. Към момента от управата на хотела не могат да потвърдят дали ще може да се ползва за изборите. 

В градовете Сейнт Питърсбърг, Алтамонт Спрингс-Орландо и Джаксънвил е спряно електричеството на много места, отчасти има наводнения.

Засега няма информация Маями-Форт Лодърдейл да е засегнат, т.к. не е бил на пътя на урагана.