Има опасност калканът да изчезне от Черно море, предупреждават от Грийнпийс
Има опасност калканът да изчезне от Черно море, предупреждават от Грийнпийс / снимка: DarikNews.bg, Дарик Варна
Има опасност калканът да изчезне от Черно море, предупреждават от Грийнпийс
50112
Има опасност калканът да изчезне от Черно море, предупреждават от Грийнпийс
  • Има опасност калканът да изчезне от Черно море, предупреждават от Грийнпийс

Има реална опасност калканът да изчезне от Черно море, съобщиха за Дарик от Грийнпийс у нас. Според Деница Петрова от екоорганизацията проблемът може да бъде решен, ако се завиши контролът за бракониерството. По данни на Грийнпиийс годишната квота за улов на калкан е около 37 тона, но неофициално се ловят над 500 тона, което сериозно намалява популацията на калкан в Черно море.

Пред Дарик министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отрече незаконният улов да е толкова много, като обясни, че страната ни няма капацитет за такива количества.

Едно от решенията с драстично намаляващия калкан във водите на Черно море е да се наложи забрана за стопански риболов на този вид риба поне за една година, обясни Деница Петрова от екоорганизацията Грийнпийс: "Запасите на калкан драстично са намалели през последните години, особено от 2010 година насам. Това е много тревожен факт. Въпреки че ЕК отпуска годишно квоти специално за калкан, това не е решение. Дори квотата да се изпълни, това не е достатъчно ограничение на лова на калкан. В момента квотата е около 36-37 тона, а по неофициални данни се ловува около 500 тона".

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отрече тези данни: "Това са спекулации. Ние нямаме капацитет, като рибарски кораби, лодки, да ловим така. Дори и да ни разрешат чисто хипотетично, ние имаме разрешено годишно около 40 тона. Първо има научни доклади на ЕК, по специално на Главна дирекция "Рибарство", и тези годишни доклади отразяват състоянието на ресурса - рибния ресурс в Черно море. В тези доклади има изводи, които налагат това, че популацията на калкана намалява, затова всяка година ЕК редуцира квотата на улов на калкан".

Според Виолин Райков, който е главен асистент в секция "Морска биология и екология" в Института по океанология при БАН, калканът е на изчезване не само в рамките на Черно море, но ограничаването на риболова за година - две няма да реши проблема: "Изчезването на който и да е вид може да има непредвидими последици, може да бъдат и катастрофални".

Според специалистите от Института по Океанология при БАН изчезването на ценен хищник като калкана в нашето море, ще доведе до нарушаване на екологичния баланс и до намаляване на популацията и на други морски видове.