/ БТА
По времето на служебното правителство няма да бъде назначаван главен секретар на МВР. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Той обясни, че в момента директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Мирослав Рашков изпълнява функциите на зам.-главен секретар.

"Започнали сме процедура по промяна в заеманата длъжност на главен секретар. Процедурата не е завършена. Г-н Кангалджиев не е сменен, той си все още действащ заместник-главен секретар. От вчера той е в болничен. Оказа се, че има здравословни проблеми и не мога да кажа кога ще се появи на работа, за да продължим тази процедура, която сме започнали", разясни министър Илков. 

Вътрешният министър поясни, че Явор Серафимов е само номиниран за длъжността. "Аз съм го номинирал, но процедурата по неговото назначаване все още не е довършена", каза той.

Илков каза още, че най-вероятно ще бъде сменен директора на жандармерията. "Визията според мен не е тази, която трябва да показва тази отговорна служба. Аз съм решен и ще направя тази промяна", категоричен бе служебният министър. Той каза, че има няколко варианта кой да заеме поста. 

Освободиха главния секретар на МВР

На въпрос дали ще има още рокади Илков отговори, че сигурно ще има, но все още не е отгледал всички дирекции за пропуски. 

Служебният министър на МВР заяви, че няма намерения да ротира полицейски шефове по области. "Не съм имал такива намерения и не знам дали има нещо, за да трябва да се случи това. Сложен е процесът. Когато един директор отиде от една областна дирекция в друга му трябва много време, за да се запознае с областта", уточни той. 

По повод случващото се в т.нар. "Боянски сарай" Илков също подчерта, че е получен сигнал на 112 според, който в резиденцията е имало лица, които не трябва да са там. "Когато колегите отидоха на място се оказа, че там има служители на охранителна фирма, които са упълномощени от собственика да бъдат там", каза министърът. Полицията е получила потвърждение от собственика по телефона, както и документи на място. 

Атанас Илков потвърди, че е подаден сигнал свързан със сигурността на Ахмед Доган. "Предприели сме действия. Започнала е проверка", каза той.

Резултатите от нея са готови. Те ще се обсъдят по време на комисия по член 23 от Закона за Националната служба за охрана (НСО), която ще заседава и ще прецени дали има заплаха, както застрашен ли е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня