/ БГНЕС
Социалистите казват на 11 септември дали ще я подкрепят за кмет на София
От БСП запазиха мълчание дали ще подкрепят Мая Манолова за кмет на София. Решението дали ще застанат зад нея, или ще издигнат своя кандидатура щяло да стане ясно на градската конференция на левицата, се разбра преди началото на днешния пленум на левицата. И двата лагера в столетницата обаче не спестиха суперлативи за кандидатурата и качествата на бившата си съпартийка. От вътрешната опозиция дори призоваха за максимална консолидация зад нейната номинация.

БГНЕС


Инициативен комитет издига Мая Манолова за кмет на 4 септември

"Мая е работоспособен, динамичен, енергичен човек. На 11 септември ще видим дали градската конференция ще я подкрепи и дали на 15 септември Националния съвет ще потвърди това решение. Дотогава нека не говорим за това", лаконично коментира соцлидерката Корнелия Нинова.

БГНЕС


Рекордно скъпи местни избори

На днешния пленум се очаква да бъдат утвърдени над 100 кандидатури за кметове. "Имаме и партийни кандидатури, имаме и широки местни коалиции, ветрилото се разширява, има подкрепа на наши кандидати от повече партии в сравнение с миналите местни избори", каза още Нинова.

Според Нинова цел на БСП на изборите е 100% увеличение на броя на кметовете в страната

Тя изрази надежда и че на предстоящите избори БСП ще увеличи със 100% кметовете си, а общинските съветници - с 30-40%.

Шефът на столичните социалисти Калоян Паргов пък определи кандидатурата на омбудсмана за кмет на София като "очаквана" и й пожела успех в "тази сериозна мисия". Той уточни и че на 11 септември ще бъде взето решение дали левицата ще издигне, или подкрепи кандидат за кмет на столицата.

"БСП е направила номинации за Мая Манолова от почти всички райони в София. Това е един естествен процес. Манолова беше активен член на БСП преди да стане омбудсман. Тя изпълни със съдържание тази позиция и това й е летящ старт за кампанията", коментира и соцдепутатът Красимир Янков.

Атанас Мерджанов пък бе категоричен, че омбудсманът трябва да бъде подкрепена за кмет на столицата.

"По-ярка и убедителна кандидатура от левицата аз не виждам. Мая има своите шансове и следва да се направи максимално консолидираното поведение за извоюване на победата", каза един от представителите на вътрешната опозиция. Съпартиецът му и депутат от БСП - Кристиян Вигенин, също изрази личната си подкрепа за Манолова и добави, че по-добър кандидат не вижда.

Очаква се омбудсманът да депозира оставката си в Народното събрание днес следобед, а на старта на новата пленарна сесия от утре парламентът да я освободи.