/ iStock/Getty Images
Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Западна България ще се появи разкъсана висока облачност. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Топло за края на септември, с максимални температури между 25° и 30°, в София - около 25°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с до умерен югозападен вятър. Максимални температури: между 26° и 30°. Температурата на морската вода е между 15° и 20°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 19°, на 2000 метра - около 12°.

В събота ще продължи да духа вятър от юг-югозапад и ще остане доста топло за началото на октомври с минимални температури между 12° и 17° и максимални между 26° и 31°. Ще има разкъсана средна и висока облачност, а след обяд ще се развива купесто-дъждовна и на места в Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Възможни са локални интензивни и значителни по количество валежи.

През нощта срещу неделя ще превали и на места в източните райони. В неделя с ориентиране на вятъра от северозапад ще започне понижение на температурите, което ще продължи и през следващите дни. Облачността ще е променлива, на отделни места ще превали и прегърми. 
НИМХ, БТА