И Божидар Данев сътрудничил на ДС
И Божидар Данев сътрудничил на ДС / Sofia Photo Agency, архив

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Генчев. Това стана ясно, след като новоизбраната Комисия по досиетата публикува на сайта си решенията от проверката на национално представените работодателски организации.

Той е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет 1990 г., бил е секретен сътрудник. За него в архивите на бившите комунистически служби има собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, два тома материали и др., посочва БГНЕС.

Общо 12 души от бивши и настоящото ръководство на БСК са обявени за агенти на ДС. Проверени са 94 души. От обявените имена член на настоящия управителен съвет е Величко Александров, който е бил сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народната отбрана от 1980 г.

Справката на Комисията за Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане" показва, че са проверени 29 души, а са намерени данни за двама - бившия депутат от БСП и зам.-председател на съюза Пламен Ранчев и члена на Управителния съвет на организацията Камен Манев.

От Асоциация на индустриалния капитал в България са проверени 33 души и са обявени шестима. В днешно решение са публикувани и три имена на ръководна длъжност в Българската православна църква - Врачанска епархия.