Областният управител на Бургас Стойко Танков нареди да бъдат премахнати незаконно поставени чадъри и шезлонги на "малкия плаж" в Несебър. Ден по-рано туристи разпространиха клип в социалните мрежи, от който се вижда как работници поставят на плажната ивица пред хотела плажни принадлежности. По-късно стана ясно, че работниците са наети за извършването на услугата от собственика на хотелската база.

“Собственикът на хотела да премахне чадърите и шезлонгите от пясъчната ивица. В противен случай ще издам заповед за изземване на заетата площ, каза областният управител на Бургас. Той съобщи, че за неправомерно разположените чадъри и шезлонги е подаден сигнал и от Община Несебър.

Върху тях е имало обозначения, че са на намиращия се в близост хотел.“Извършена е незабавна проверка. Според кадастралната карта и кадастралните регистри на община Несебър пясъчната ивица не е регистрирана като морски плаж и представлява част от морското дъно, което, съгласно закона, е публична държавна собственост. Пясъчната ивица се обособява като такава само през летния сезон и постоянно се променя. През останалото време от годината е морско дъно и това е причината тази част от крайбрежната ивица да не е обособена в поземлен имот и регистрирана като морски плаж”, посочи Танков.

Експерти на Областна администрация - Бургас са направили замерване, според което формираната пясъчна ивица към днешна дата е с размери 662 кв.м.

„Разполагането на чадърите и шезлонгите върху пясъчната ивица е нерегламентирано и без правно основание“, категоричен е областният управител.

Издадено е предписание за премахването им в тридневен срок.