кино
кино / Thinkstock/Getty Images
Не една или две холивудски звезди са били засичани из софийските улици. В 99% от случаите обаче визитите им са свързани с филми, които се снимат у нас. Повечето пъти София е показвана като неизвестна дестинация в световноизвестните ленти. Ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов заяви, че предстои столицата ни да се обявява в бъдещите заглавия, които ще се снимат тук и по този начин ще се увеличи интересът към града.

Никълъс Кейдж ще снима филм в България, ще играе "доброто ченге"

"София си остава една разпознаваема дестинация. Част от успеха се дължи на усиленото филмово производство. Тук се изредиха наистина всички възможни звезди. Предстои столицата вече да не се показва анонимно, защото един град може да бъде използван за декор без да стане ясно на зрителя кой всъщност е той", коментира Чобанов.

По негови думи предстои в София да се снимат големи продукции, които ще бъдат мощна реклама пред туристите. "Филмите ще са с многомилионна аудитория. Ако успеем "да зарибим" поне 5% от зрителите е грандиозен успех", допълни той.

Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм рекламират България (ВИДЕО)

Сложните политически обстановки в съседните ни държави също помагат за развитието на столичния туризъм, смята Чобанов. Според него това води до прилив на посетители. Такъв е примерът с израелските туристи, които предпочитат сигурна и спокойна обстановка. Профилът на най-желания в София турист изглежда така: скъп, елитарен, който оставя повече пари.