Хасан Азис: ДНСК провежда наказателна акция срещу Кърджали
Хасан Азис: ДНСК провежда наказателна акция срещу Кърджали / снимка: DarikNews.bg

ДНСК провежда наказателна акция срещу Кърджали и кърджалийци, защото ако се източи водата от Водното огледало, отново ще започне заблатяване, ще се появят комари, ще започне да мирише и в крайна сметка ще страдат хората. Това заяви кметът на Кърджали Хасан Азис по повод решението на ВАС относно заповедта за забрана на ползването на Водното огледало.

До края на тази седмица Административния съд в Кърджали трябва да се произнесе по същество законосъобразна ли е заповедта на ДНСК за източване на водата съоръжението от кмета на Кърджали Хасан Азис. Това съобщи самият той пред журналисти.

"Явно Водното огледало ще бъде задълго време част от дневния ред на управлението на Кърджали и политическото говорене като елемент на правене на политика", заяви кърджалийският градоначалник. Според него Водното огледало идвало в повече в очите на някои среди и затова сега се опитвали, включително и със съдебни процедури, да го отнемат от самите кърджалийци.

Ако решението на Административния съд в Кърджали е в ущърб на кмета, което означава в ущърб на гражданите, ние ще го обжалваме, категоричен беше кметът.

"Ако се изпуснат водите на Водното огледало, дали строежът на корекцията на реката в чертите на града става повече законен? Кой какво печели от това действие? Кметът и кърджалийци явно не печелят. Кого наказваме с тази заповед, защото изпускането на водата наистина ще бъде наказателна акция?". Тези риторични въпроси си зададе Хасан Азис.

Според кърджалийския градоначалник в действията на ДНСК липсвала житейска логика, не била налице нито административна, нито юридическа такава. Остава да е политическа по смисъла на това - да се намери някой виновен за Водното огледало и този виновен да е кметът на Кърджали, каза още Хасан Азис. Според него кметовете нямат правото да се разпореждат с публична държавна собственост, каквато е водното огледало. С решението на ДНСК се опитвали да вменят една друга отговорност на община Кърджали - тя да се разпорежда с водите на Арда. Аз нямам такава отговорност и ако го направя, след това би трябвало отново да ме подведат под отговорност", каза Азис.