Няма да се пропускат и в двете посоки пътуващи
От 00.00 ч. тази нощ Гърция спря целия трафик на автомобили и хора през граничния пункт "Илинден" до 4 август, предава NOVA.

Граничния пункт "Илинден" рязко опустя тази сутрин. Само един тежкотоварен камион се озова на границата, но шофьорът, не разбрал за новото гръцко ограничение, трябваше да се върне обратно. В региона са категорични, че затварянето на границата ще има мигновен отрицателен ефект върху живота в селата и близките градове.

Част от хората обмислят да влязат в Гърция през Кулата и да останат в  южната ни съседка, докато свърши земеделския сезон, защото така ще избегнат ежедневните пътувания.

Гърция затваря изцяло и граничен пункт „Капитан Петко войвода” - „Орменион”

Няма да се пропускат и в двете посоки пътуващи, независимо от тяхното гражданство, както и всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили.

„Пътят е празен и мисля, че хората се примириха със ситуацията заради кризата. Бизнесът обаче ще пострада много тежко. Не е тайна, че след един месец започва сезонната работа в Гърция. Хората от нашия регион участват дейно в тези мероприятия и изкарват прехраната си. Всички те са много притеснени към този момент”, заяви кметът на село Садово Георги Парасков.

Той допълни, че ако границата бъде отворена след 4 август, проблемите няма да са големи.

Изцяло затворен за движение е и пункта Капитан Петко Войвода - Орменион. През Маказа могат да минават само автомобилите до 3 тона и половина, както и тези, които пътуват по уважителни причини. 

Така единственият път за българите до южната ни съседка остава "Кулата - Промахон". Припомняме, че влизането в Гърция на туристи е възможно само с отрицателен резултат на PCR тест за коронавирус, направен максимум 72 часа преди пътуването.
NOVA