/ iStock/Getty Images
Районна прокуратура – Петрич привлече към наказателна отговорност двама гръцки граждани – К.К. (на 65 години) и А.К. (на 40 години) по обвинение за превеждане през границата на страната на група лица без разрешение на надлежните органи на властта. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Досъдебното производство срещу тях е започнало, след като на 26.09.2020 г., през ГКПП Промахон – Кулата, от Гърция за България, били незаконно преведени осем мигранти от Сирия. За целта било използвано моторно превозно средство – автобус с български регистрационен номер.

В резултат на предприетите действия по разследването са били установени извършителите на деянието – К.К. и А.К., баща и син. Единият от тях е управител на фирма със седалище в гр. Пловдив, а другият работи като шофьор в нея.

23-годишен се сдоби с обвинение за каналджийство на афганистанци

Понастоящем, след внесеното от прокуратурата искане, съдът им наложил мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Междувременно наказателните производства, образувани срещу осемте сирийски граждани за незаконно преминаване на държавната граница, са приключили със споразумения. Те са се признали за виновни за извършеното от тях престъпно деяние, квалифицирано по чл. 279, ал. 1 от НК. На всичките са наложени наказания от по шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по сто лева.