В дневния ред на служебното правителство следващите седмици неизменно ще присъстват законопроектите, които 48-ото Народно събрание не намери политическа воля и време да приеме, това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на Министерския съвет. 

"Трябва отново да разгледаме и приемем проектите за закони, които ще внесем в 49-ото Народно събрание", посочи Донев. 

"За протокола, но и за поддържане на обществената памет припомням, че тези законопроекти бяха депозирани от служебното правителство в 48-ото Народно събрание, а политическите сили, представени в него ги обявиха за свой приоритет. Тези законопроекти бяха необходимото условие за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост. Още по-важно обстоятелство, обаче, е, че тези закони трябваше да ридвижат напред промени, от които се нужда преди всичко българското общество. Най-ясно това личи от проектите за съдебната реформа и борбата с корупцията", допълни служебният премиер. 

По думите му тези законопроекти трябва да бъдат осъществени, не защото някой ги иска от тях, а защото обществото настоява за справедливост. 

"Тези законопроекти са и огледало, което ясно отразява приноса на всеки за реформа в съдебната система. Разибра се, в това огледало всеки има правото да се оглежда, в зависимост от субективното си усещане за справедливост и корупция", каза още служебният министър-председател Гълъб Донев. 

Държавният глава Румен Радев вчера също отправи сериозна критика към изминалото Народно събрание, бившите народни представители и нереализираните по думите му от тях задачи.

"Относно призивите на бивши народни представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ, нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите. 48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа, европейската интеграция, не прие законите на служебното правителство, които отваря пътя ни към Шенген и Еврозоната. Прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложената от служебното правителство програма за реална модернизация на българската армия", заяви президентът.