Официално бе обявен краят на 48-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев разпусна парламента, насрочи предсрочния вот и обяви новия служебен кабинет. С разочарование на финала и поглед към новите избори, депутатите направиха своите изводи за свършената работа и провала на 48-ото НС.

48 НС
Георги Димитров


Председателят на парламента Вежди Рашидов закри 48-ото Народно събрание (НС), като преди това направи обръщение към депутатите.    

финал 48 народно събрание депутати обща снимка
Георги Димитров


Зная, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, длъжни сме да подтиснем страстите си и да забравим за сметки, да забравим за рейтингите и да помислим какво остава след нас на тази земя, посочи Рашидов. Апелирам към всички вас - вижте хората, които са ви издигнали, замислете се и вложете разум в бъдещето, защото народът чака резултати от нас, каза той.

Моля се следващите избори да донесат на България повече сигурност, повече надежда и повече единение. Дано утрото е по-мъдро от вечерта, народът ни заслужава това, заяви Вежди Рашидов и удари последния звънец на това Народно събрание.

48 Народно събрание обща снимка депутати
Георги Димитров

Този парламент не си свърши работата, не въведохме мерки по ПВУ, вкарахме отново хартиената бюлетина, и направихме така че България да върви назад“. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в кулоарите на парламента в последния работен ден на 48-ото Народно събрание.

Идва времето за голямото обединение, всички хора с добра кауза в България се обединяваме, за да може в следващия парламент всички важни приоритети да се постигнат. Имаме цялостно разбиране, че ПП и ДБ са началото на промяната, от днес започваме разговори и с много граждански организации като „Правосъдие за всеки“, с партии като „Спаси София“, и с хора от Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна“, заяви още Петков.

Красен Кралев Борислав Гуцанов
БГНЕС


Радев разпусна парламента, насрочи изборите и обяви новия служебен кабинет

На въпроса дали гражданските организации ще участват в кандидатските листи за 49-то НС, лидерът на ПП отговори:

„България е свикнала да прави политически сделки. Ако всеки един от нас не застане зад общото обединение без да получава нещо в замяна, то той не работи за българския интерес“, коментира още Петков.

48 Народно събрание обща снимка депутати
Георги Димитров

Краят на 48-ото Народно събрание коментира и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова чрез декларация. 

Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС, посочи Атанасова. В декларацията се изтъква, че ГЕРБ-СДС вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. 

48 Народно събрание обща снимка депутати
Георги Димитров

Стига с разделителните линии, има можещи, има знаещи, има хора, които искат да решават проблемите на народа. Това заяви в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на "БСП за България". Нинова отчете, че 48-ото Народно събрание е белязано от скандали и отбеляза, че докато са се замеряли със скандали кой е по-корумпиран съдебната реформа е зациклила. 

48 Народно събрание обща снимка депутати
Георги Димитров

Атанас Атанасов от "Демократична България" пък направи следния извод:

За съжаление, 48-то Народно събрание не успя да изпълни най-важната задача, която има по Конституция, а това е да излъчи правителство. Това е провал на първата политическа сила. Дневния ред на Народното събрание се диктуваше от ГЕРБ, може би дистанционно от Банкя.

Народно събрание
БГНЕС

“Продължава да буксува българската парламентарна република. Ние свикнахме да живеем в служебна власт и това трябва да бъде прекратено. Поради тази причина правим всички усилия да съберем демократичните сили и затова се оформя коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Идеята ни е в следващия парламент е новото обединение да е първа политическа сила”, подчерта Атанасов.

По думите му обединението между двете партии ще стане с коалиционно споразумение. “Коалиционни споразумения, оттам нататък регистриране на листи и явяване заедно на изборите”, отбеляза той.

48 Народно събрание обща снимка депутати
Георги Димитров

“Имаме волята да се явим заедно на местните избори, които са фундамента на българската демокрация. За да може чрез това усилие да се опитаме да разбием феодалните владения на ГЕРБ не само в големите градове, а изобщо в местната власт”, категоричен е той.

По отношение на състава на новото служебно правителство той коментира: “Още от същото. Какво още можем да очакваме. Да се надяваме да не направят поразии в периода на изборите.”, подчерта той.

48 Народно събрание обща снимка депутати
Георги Димитров

Атанасов каза, че в 48-то Народно събрание са били провалени усилията за влизането ни в Еврозоната, както и за реализирането на съдебната реформа.

Според депутата Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето.

Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията. Това заяви в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров.

Четиридесет и осмото Народно събрание не успя, защото нямаше диалог, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Вярно е, че не излъчихме редовен кабинет, не се справихме с политическата криза, вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме готови още в предизборната кампания да проявим готовност за диалог след изборите, изтъкна политикът.

Днес е последният ден на 48-то НС, няма как да сме равнодушни след поредния неуспех да се реши основното - политическата криза, започна обръщението си Карадайъ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също коментира края на 48-ото Народно събрание и определи новите избори като възможност за пети поправителен изпит.

48 Народно събрание обща снимка депутати
Георги Димитров

Днес това Народно събрание (НС) приключва краткия си живот и в това няма нищо лошо, защото когато се разпусне, съдбата на България отново зависи само и единствено от българския народ, каза Костадинов в декларация от парламентарната трибуна.

От "Възраждане" приветстваме това, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит, каза той и отбеляза, че изборите, когато не са редовни, а извънредни, са поправителни изпити за политиците и за народа. Костадинов отчете два знакови успеха и два знакови неуспеха на това НС.

За пети пореден път отиваме на избори, на предсрочни парламентарни избори, и това е показател за тоталния срив на политическата система у нас, красноречиво доказателство за пълна липса на отговорност и разум у политическия елит. Това коментира лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в декларация от парламентарната трибуна по повод края на това Народно събрание. 

Той каза, че това го тревожи дълбоко. 

“Не очаквам нищо ново от служебния кабинет. В социалния аспект мога да кажа, че той се е провалил”, това заяви Георги Гьоков от БСП в кулоарите на вече закрития 48-ми парламент.

“Ние бяхме най-диалогичната партия, силно се надявам да получим по-голяма подкрепа след изборите, защото няма логика да показвал резултати и да имаш по-малък процент подкрепа”, заяви още Гьоков. 

48 Народно събрание обща снимка депутати
Георги Димитров


 
БГНЕС/ Борислава Бабиновска/Нелли Желева/Теодора Цанева/БТА