Днес се очаква да бъде последното заседание на 48-ото Народно събрание. Парламентът не успя да излъчи редовно правителство при първия, втория и третия проучвателен мандат.

След връщането на третия мандат неизпълнен, президентът Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април. "Ще издам указ, с който ще разпусна Народното събрание на 3 февруари и ще насроча парламентарни избори на 2 април", заяви държавният глава.

Днес парламентът ще разгледа четири проекта на декларации, свързани със ситуацията в Република Северна Македония (РСМ)

Народните представители ще разгледат проект на декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в Република Северна Македония, с вносители Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Проект на декларация във връзка със ситуацията в Република Северна Македония по отношение на гражданите на страната с българско самосъзнание, внесена от Андрей Гюров („Продължаваме Промяната“) и група народни представители, също ще бъде обсъден. Депутатите ще обсъдят проект на декларация във връзка с агресивната антибългарска истерия, разразила се в Република Северна Македония, с вносители Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители. Проект на декларация във връзка с насилието над българския гражданин Християн Пендиков в Охрид и езика на омразата срещу България от страна на антибългарски екстремисти в Република Северна Македония, внесена от Елисавета Белобрадова и Стоян Михалев („Демократична България“), също ще бъде обсъдена.

В дневния ред е и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.
Никол Николова/БТА